Integrera rörelse i en annars stillasittande kontorstillvaro. Detta genom användande av skrivbordscyklar och gåband. Vi kallar det aktiv kontorsergonomi.

Det handlar inte om träning i vanlig mening, utan snarare en lugn och kontinuerligt rörelse som höjer  pulsen några slag vilket, förutom ökad förbränning, får effekt på din hjärna. Du blir mer fokuserad, mer kreativ och rent av smartare.

Sportoffice erbjuder såväl produkter som tjänster inom området.

 

Vad är SportOffice Workplace

Från början satt man på en stol vid sitt skrivbord om man arbetade på kontor. För kanske tio år sedan började man att stå (30% ökad fettförbränning relativt att sitta på en stol). Någon kanske också satte sig på en pilatesboll (8% ökad fettförbränning). Det nya är att man också ska röra på sig, tex genom att sitta och trampa på en kontorscykel (100% ökad fettförbränning). Inte primärt så pass intensivt att man blir varm och anfådd, utan i ett lungt tempo som främjar en ökad blodcirkulation. En arbetsplats där rörelsen är integrerad. Vi kallar det SportOffice Workplace eller aktiv kontorsergonomi.

Men det är inte fettförbränningen som är det riktigt intressanta. Nej, genom rörelsen får hjärnan mer syre, vilket har en rad positiva effekter.

 • Ökad koncentrationsförmåga
 • Förbättrat fokus
 • Ökad kreativitet
 • Bättre minneshantering
 • Ökad produktivitet
 • Bättre stresshantering
 • Antidepressivt
 • Minskad risk för demenssjukdomar såsom Alzheimer

 

Vilka produkter behövs

De mest effektiva produkterna för aktiv kontorsergonomi är skrivbordscyklar och gåband. Skrivbordscykeln kommer i två huvudsakliga utföranden. En med integrerad stol, en utan där istället en vanlig kontorsstol används. Båda med sina för- och nackdelar.

                                         

Gåbandet skiljer sig från ett löpande i tre avseenden:

 1. Motorn är anpassad för en längre hastighet. Ett löpband slits snabbare i “gåhastighet” eller kan till och med gå sönder.
 2. Ett gåband saknar frontstycke, vilket gör det möjligt att placera under ett skrivbord. Den styrs istället av en trödlös monitor som placeras på skrivbordet
 3. Slutligen är ljudnivån väsentligt lägre för ett gåband än ett löpband. En förutsättning för att den ska kunna användas i ett kontorslandskap. Likväl är den inte helt tyst. En skrivbordscykel är tystare.

 

Hur lyckas man med användningen

Att köpa in utrustningen är en sak, men många är de som sedan inte använt produkterna. Lite som ett gymkort som glöms bort några veckor in i januari. SportOffice har baserat på egna och andras erfarenheter, utarbetat ett tjänstepaket som syftar till att hjälpa till med användandet.

 

Så här ser det ut hos B3IT, som lyckats med sin användning