Deskbike och storlekar

Deskbike kommer i tre olika storlekar: Small, Medium and Large.

Standardrekommendationer

Nedan anges rekommenderad storlek givet kroppslängd:

Small: 130cm – 165cm
Medium: 165cm – 190cm
Large: 190cm eller mer.

Standard – fungerar det för dig också?

När du cyklar på en vanlig cykel är du troligtvis intresserad av att det ska gå så fort som möjligt, givet den ansträngning du lägger ner. Därför bör effektiviteten för energin du använder för att trampa optimeras, vilket är delvis beroende av din position. En viktig åtgärd är avståndet mellan sadeln och pedalen, vilket betyder att storleken på cykeln är viktig.

Men. När du trampar på en deskbike är effektiviteten knappast viktig. Det är rörelsen som ger din hjärna skarphet och hälsa som är viktig. Därför blir andra argument aktuella när man beslutar om storlek (dvs avstånd från pedal sadeln). Sök istället efter det som är mest bekvämt för dig. Här tycker de flesta användare att de föredrar ett större avstånd efter ett tag. Det kan vara en trevlig position att kunna sträcka benen så att de är helt raka i bottenläget. Vissa deskbike-användare varierar också höjden under dagen, dvs man har inte samma avstånd hela tiden.

Således är storleken helt enkelt en personlig fråga om vad som känns bra för dig. Se bara till att du inte gungar av och an för mycket på sadeln. Det kan ha inverkan på din förmåga att utföra kontorsarbete som att skriva på datorns tangentbord.

Som en indikation kan sägas att statistik från SportOffice försäljning ser ur så här (gäller försäljning mot vuxna användare i kontorsmiljö, skolbarn är inte inkluderade):

10% Small
88% Medium
2%Large

Skillnader mellan olika storlekar

Cykelns “kropp” är samma oberoende av storlek. Istället är skillnaden sadelstoplen eller ramens storlek som bestämmer storleken.

Small och Medium har samma ramstorlek i huvudsak. Skillnaden består i sadelstolpen, som är kortare för Small. Således kan storleken ändras mellan de två även efter du köpt din deskbike. Det är bara att byta sadelstolpe. Det gör det också möjligt att använda cykeln mellan olika användare med olika längd. Dock kan det ta någon minut att byta sadelstolpe för en och samma sadel. Så givet att detta planeras att göras ofta rekommenderas att även köpa extra sadel. Då går bytet på sekunder istället för minuter.

Large har en större ram är de övriga två, varvid den visuellt ser lite annorlunda ut. Den har dock samma sadelstolpe som medium

 

Tidigare Large-modeller hade en förlängningstolpe som användes på en mediumcykel. Denna har utgått ur ordinarie sortiment, men SportOffice har ett fåtal kvar av dessa. Om denna lösning är intressant, kontakta SportOffice för detaljer.